• info-400031@edu.mon.bg
  •  +359 52 60 96 96


 

Search HP

Училище - посланик

През месец ноември 2022г., в три поредни седмици между младшите посланици от СУЕО “Ал. С. Пушкин“ - гр. Варна и ученици от Първа езикова гимназия се проведоха дебати на теми: „За и против влизането на България в еврозоната“, „Социалните медии-средство за информация или дезинформация“ и „Европейската правосъдна система - за и против смъртното наказание“.

Дебатите между двата отбора бяха изключително интересни. Младшите ни посланици бяха отлично подготвени и с ясно изразена гражданска позиция по актуални проблеми.

Срещите между двете училища преминаха в изключително приятна обстановка, полезни дискусии и ароматен чай, благодарение на домакините на събитието от Социалната чайна (The Social Teahouse) и със съдействието на Европа Директно Варна.

На 30.03.2022г. , ученици от СУЕО“А.С.Пушкин“ град Варна , взеха участие в Euroscola Strasbourg .

В събитието участваха представители на 25 държави от Европейския съюз.

Участниците бяха поздравени от г-жа Роберта Метсола ,председател на Европейския парламент, запознаха се с г-н Бернард Офен, който е оцелял след престоя си в пет концентрационни лагера ,включително и този в Аушвиц.

Бяха обсъдени демократичните процеси в Европа и редица други актуални проблеми на нашия съвременен свят.

Днес, 20.12.2021, в СУЕО „Ал.С.Пушкин“ се проведе бинарен урок на тема „Европа – обединени заедно“.
С това поставихме началото на поредица от инициативи, които планираме да осъществим в рамките на проекта „Училище посланик на ЕП“ - част от който за нас е чест да бъдем.

В организирането и провеждането на проекта дейно участие взеха нашите младши посланици и техни съученици, активно напътствани и подкрепяни от своите преподаватели : г-жа Молдованова , г-жа Атанасова , г-жа Косева, г-жа Цонева , г-жа Хаджиева , г-жа Илиева и г-жа Гочева.

Материали от урока

На 28.02.2022г., в СУЕО“А.С.Пушкин“ гр.Варна, отбелязахме Световния ден на редките болести.

Данните на Световната здравна организация сочат,че 5% от населението на ЕС е засегнато от редки болести.

Част от младшите ни посланици от СТЕМ паралелка с профил Биология, изслушаха лекция, изнесена от д-р Яна Деянова, лекар от Университетска болница „Света Марина“гр.Варна .

Учениците се запознаха със световните тендеции при диагностиката и лечението на някои от тези болести в Европа и света. Д-р Деянова разказа за леченето на пациенти,страдащи от редки болести и в Университетската болница във Варна.

Нашите младши посланици ще предадат наученото от лекцията на своите съученици в часовете по биология под ръководството на своя класен ръководител,г-жа Наталия Стефанова-учител по биология.

Надяваме се днешният ден да направи повече хора съпричастни към проблемите на различните от нас.

Бюрото на Европейския парламент в България избра новите 10 училища, които ще се включат в Програмата за училища посланици на ЕП през учебната 2021/2022 година.

Сред избраните от журито учебни заведения е и СУЕО ,,А.С. Пушкин“ - Варна.

 Програмата за училища посланици на ЕП се стреми да разясни на младежите техните права и задължения като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.

Публикация във вестник "Аз-буки" брой 42/2021 г.

 

 

 
Адрес:  ул. Проф. Н. Державин 12 
Град/с.: Варна 9000 
Район: Одесос
Област: Варна
 
Телефонни номера: 052/ 60 96 96, 60 93 35
Факс: 052/ 60 96 96 
е-поща: info-400031@edu.mon.bg

 

Сайтът е изработен от учениците Кристиян Страхилов и Йорданка Димитрова от Випуск 2019.
Средно Училище с Езиково Обучение "Ал. С. Пушкин" гр. Варна © 2022
Go to top